Wat is compost?
Composteren zet biologisch keuken- en tuinafval om in donkergekleurd ‘bodem’-achtig materiaal dat rijk is aan voedingsstoffen. Composteren is de naam die wordt gegeven aan een methode voor het afbreken van organisch afval, zowel aëroob als niet-aëroob. Aërobe afbraak is wenselijk omdat het sneller en milieuvriendelijker is (er zijn geen onaangename geuren als het correct werkt).

Waarom compost?
Organisch afval zoals tuinafval en (keuken) voedselafval dat naar stortplaatsen wordt gestuurd, zal uiteindelijk leiden tot hoge methaanniveaus (21 keer schadelijker dan CO2). Methaangas is een broeikasgas dat bijdraagt ​​aan het broeikaseffect. Dit is wat er gebeurt tijdens de anaërobe afbraak van organische materialen. Dit is eigenlijk schadelijk voor onze omgeving.

composteren en aerobin-1

Door te composteren, draagt ​​u bij aan het verminderen van het afval dat naar stortplaats of verbranding gaat en op een niet onbelangrijke manier de omgeving van onze planeet te helpen.

Compost vermindert de verdamping van uw tuin- of groentebedden en vermindert daarom het watervolume dat u op uw tuin- en groentebedden gebruikt.

Compost zal de gezondheid van uw grond verhogen, dus in het geval van tuinbedden en groentebedden, de groei van bloemen, struiken, bomen en natuurlijk groenten verbeteren. Daarom ook het verminderen van de afhankelijkheid van meststoffen om uw grond te conditioneren.

Waarin verschilt AEROBIN van andere composteerapparaten?
Het is de centrale beluchtingslong samen met de geïsoleerde zijwanden en deksel, waardoor het hele jaar door – enerzijds om de warmte te behouden die wordt gegenereerd door het aerobe composteringsproces en anderzijds om koude omgevingslucht te stoppen die de biomassa bereikt.

Draaien of roeren van de biomassa is niet nodig – afval gewoon erin laten vallen en vergeten!
Het is ongedierte bestendig en het zal snel composteren.

Aerobin heeft een percolaattank in de bodem voor het verzamelen van vloeibare voedingsstoffen die uit de biomassa worden gedreven (groenafval).

Aerobin vereist geen accessoires of gereedschappen.
Het heeft een vochtrecirculatiesysteem.
Aerobin composteert keuken- en tuinafval.
Aerobin verlaagt de uitstoot van broeikasgassen.

composteren en aerobin-2

Waarom warmte composteren?
Ontbinding of de afbraak van het organische materiaal wordt bereikt door de aanwezigheid en werking van micro-organismen, die gedijen in een hete, zuurstofrijke omgeving. Warmte –  composteren is de werking van microbische bacteriën. Deze microben zijn kleiner dan het oog kan zien, maar deze microben verrichten wonderen in ideale omstandigheden. Net als wij hebben ze enkele basisbehoeften om te bestaan ​​en te gedijen – wat de voortdurende toevoer van lucht, water en een goed uitgebalanceerd dieet is. Warmte composteren is wenselijk omdat het ziekteverwekkers doodt, onkruid en hun zaden inent en compost van goede kwaliteit creëert in een relatief korte tijd. Aerobic compostering vermindert ook drastisch de uitstoot van broeikasgassen – met name methaangas dat 21 keer krachtiger is dan CO2 (kooldioxide), een bij=product van anaërobe ontbinding – wat gebeurt op stortplaatsen.

Wat is essentieel in de werking van uw Aerobin?
Het belangrijkste is dat u een goed uitgebalanceerd dieet van organische materialen (de biomassa) levert om de microben te voeden en het op een manier te deponeren die de stapel niet verstikt of de vrije drainage blokkeert.

Waar gaat het allemaal om?
Een uitgebalanceerd dieet is essentieel voor een goede gezondheid en ook voor een goede compostering. Hoe evenwichtiger de biomassa, hoe meer microbiële activiteit en hoe gemakkelijker het wordt om de composteringsefficiëntie van uw Aerobin te beheren.

Hoe meet je het vochtgehalte?
De microben moeten zich in een vochtige omgeving bevinden. De materialen die u in uw Aerobin laadt, moeten voldoende vocht bevatten, zodat ze bij het knijpen voelen als een vochtige spons of dweil. Als de biomassa te nat is, zullen de microben verdrinken en nemen anaerobe bacteriën het over. Als ze te droog zijn, gaan de microben dood en stopt het proces. Deze microben zijn net als wij – wat ons ondersteunt. ondersteunt ook deze jongens! Voor een succesvolle compostering heeft u ook afwisseling nodig.

De zekerste manier om overbelasting van de biomassa met te veel van het ene materiaal te voorkomen, is door alle materialen zoveel mogelijk samen te voegen. Dit voorkomt concentraties van materiaal dat de balans van de biomassa in uw Aerobin niet kan helpen. Een goede mix betekent ook dat het vochtgehalte niet te extreem wordt en dat er lucht beschikbaar is via de biomassa.

Waarom zijn geuren belangrijk?
Geuren kunnen u vertellen hoe uw compost werkt. Als het een frisse, aardse geur is – dit betekent dat het composteringsproces goed werkt – het kan zelfs een zoete geur hebben – goed gedaan!
Als er helemaal geen geur is, betekent dit dat uw biomassa als geheel te droog is of als er een laag of meer is die een fysieke barrière vormt voor de luchtstroom en er gebeurt niets. U moet dit materiaal opnieuw mixen (uw Aerobin leegmaken) om meer balans en variëteit te bereiken.

composteren en aerobin-3

Voeg hogere stikstofmaterialen toe, zoals stekken of keukenafval of verse bladeren, zodat uw biomassa dan als een vochtige spons voelt wanneer deze wordt samengeperst.
Als er een duidelijke rotte eierlucht is, betekent dit dat uw biomassa anaeroob is geworden of gaat worden, waarschijnlijk omdat er te veel vocht en stikstofrijke materialen aanwezig zijn. Je zult opnieuw je Aerobin moeten legen en deze biomassa remixen door gekreukte ballen krantenpapier en karton of gedroogd grasmaaisel of bladeren toe te voegen tot je die vochtige sponsmaat hebt bereikt.

Hoe moet ik aan de slag gaan?
Het is logisch als u de werking van uw Aerobin start door deze suggesties te volgen. Het is niet essentieel, maar het zal gewoon de composteringsinspanning in uw Aerobin bespoedigen. Vul eerst in de basis van de Aerobin een laag van 10 cm van gedroogde bladeren of twijgen of producten van de kwekerij. Dit beschermt de drainagebodem tegen verstoppingen terwijl u begint met composteren. Als u al composteert en gezonde compost ter beschikking hebt, laadt u eenvoudigweg een laag van 10 cm in de Aerobin.
Voeg vochtige actieve compost toe – deze kan worden gekocht bij uw plaatselijke tuincentrum of kwekerij (zorg ervoor dat het niet is gesteriliseerd). Dit zal een gezonde hoeveelheid microben toevoegen aan uw Aerobin.

Voeg dan uw ingrediënten toe aan de Aerobin.
Uw ingrediënten zullen verschillen afhankelijk van de omgeving of regio. Hier zijn enkele waarschijnlijke situaties en recepten: – Veel losse droge bladeren (lager stikstofgehalte) en grasstekken (hoger stikstofgehalte).

Mix 2 delen bladeren met 3 delen gazonstekken. Laad deze mix in de Aerobin zeg in lagen van 10-15cm. Voeg tussen elke laag haksel, gerafeld of repen krantenpapier toe.

Het mengen van tuinafval met huishoudelijk keukenafval.
Meng gelijke hoeveelheden verse bladeren, droge bladeren, grasstekken, snoeien en keukenafval. Het werkt goed als je met tussenpozen 10-20 cm stroken karton verticaal in de stapel biomassa plaatst om luchtzakken te maken, maar dit is meer wenselijk dan essentieel.

composteren en aerobin-4

Voornamelijk keukensnippers (hogere stikstof) en geen organisch tuinafval.
Telkens als je een laag van deze gemengde ingrediënten bereikt die 10-15 cm hoog is in de Aerobin, voeg dan een laag haksel,  gerafeld of repen krantenpapier (nooit bladen) toe of meng de krantenprop in de keukenresten en laad deze samen in uw Aerobin – zeg 1 deel krantenproppen tot 4 delen keukenafval. U kunt ook stroken karton van 10 – 20 cm verticaal in de stapel biomassa plaatsen om luchtzakken te creëren.

Als je veel fruitafval hebt (veel stikstof en misschien te veel vocht).
Dit is over het algemeen te vochtig en mogelijk te weinig stikstof. Meng 1 deel fruitafval met 1 deel ander keukenafval voor extra stikstof en 1 deel gedroogde bladeren of kranten om het vochtgehalte te verminderen.

Je woont op een boerderij of je hebt toegang tot mest (stikstofrijk en soms te nat) Mest kan goed zijn voor compost, met name voor paarden- en koeienmest. Bij het omgaan met mest moet je voorzichtig zijn om zowel vocht als stikstof in balans te houden, want beide zijn belangrijk.

Paardenmest / rotte koeienmest: Meng 3 delen mest tot 1 deel gedroogde bladeren. Verse koeienmest: Meng 1 deel koeienmest tot 1 deel houtsnippers of 1 deel losse en natuurlijk gedroogde bladeren.

composteren en aerobin-5

Schapenmest: Meng 1 deel schapenmest tot 1 deel houtspaanders of 1 deel losse en natuurlijk gedroogde bladeren.

Stabiele mest: Meng 3 delen stalmest tot 1 deel verse bladeren en 1 deel kneedbaar papier of versnipperd karton.

Kippenmest: Meng 1 deel kippenmest tot 1 deel papier en karton en 3 delen verse bladeren of vervang 3 delen bladeren met 1 deel fruitafval

Enkele laatste tips.
Het is gebruikelijk om grote hoeveelheden papier en tuinafval in het weekend en keukenafval door de week te hebben. Om meer evenwicht te bewaren, bewaar papier, bladeren en karton in de buurt van de Aerobin in het weekend, zodat het tijdens de week gelijkmatig kan worden toegevoegd. Als uw tuin veel blad- en gazonmateriaal produceert, probeer ze dan opzij te bewaren, zodat ze in gelijke hoeveelheden worden gemengd met plantaardig afval.

Voeg geen glanzende afdrukken of tijdschriften toe, omdat deze giftige pigmenten kunnen bevatten.
Zorg ervoor dat eierschalen of grote voorwerpen worden verpulverd of gekraakt.
Hoe kleiner de deeltjesgrootte hoe beter – ze composteren gewoon sneller.
U krijgt de beste resultaten van uw Aerobin als deze wordt geladen tot ten minste 50% van zijn capaciteit.

Mulch zwaardere groene afvalmaterialen of als u geen toegang hebt tot een mulcher, leg dit materiaal op uw gazon en voer de grasmaaier daaroverheen – het zal de meeste lichte snoeien tot een formaat dat sneller zal composteren, verbreken.

Ga naar de Aerobin-website (www.aerobin400.com) en open de software “Simulating composting in your Aerobin”. Met deze software kunt u de balans tussen koolstof en stikstof, vochtniveaus en de biomassa-dichtheid simuleren. Streef naar het midden van de ‘groene banden’ en onthoud dat deze resultaten een redelijke voorspelling zijn van hoe uw composteringsinspanning zal verlopen als u dezelfde materialen toevoegt en met dezelfde volumes (gewicht) die u hebt ingevoerd in de softwaresimulatie. Als je de ingrediënten wijzigt (iets nieuws toevoegen), voer je het programma opnieuw uit op basis van de wijzigingen die je wilt maken.

composteren en aerobin-6

Open de 2 toegangsdeuren regelmatig om ervoor te zorgen dat de deuren gemakkelijk kunnen worden geopend. Dit beperkt de biomassadruk op de interne rand van de deur (deze richel draagt ​​de ontluchtingsgaten van het CO2-filter) en is een goede manier om de voortgang van uw composteerinspanning in de gaten te houden.

Af en toe spoel je de percolatietank af met je tuinslang of steek met een kleine schroevendraaier door om ervoor te zorgen dat er geen verstoppingen zijn in de percolaattankkraan.

Zorg er altijd voor dat de Aerobin op een solide ondergrond is geïnstalleerd – plaats uw Aerobin nooit alleen op aarde. Het is niet anders dan een huis – de basis van het huis bepaalt de stabiliteit en integriteit van de huisstructuur – hetzelfde geldt voor uw Aerobin.

De rijpe compost kan op twee manieren worden gebruikt. Als bodembedekker in uw tuinbedden, groentebedden of bloempotten of uitgegraven in de grond. Beide manieren voegen voedingsstoffen en micro-organismen toe aan uw bodem en verhogen de waterretentie.

Het percolaat dat u uit de percolaattank verzamelt, moet 20: 1 met water worden verdund, voordat u deze natuurlijke meststof op uw tuinbedden, gazons, groentebedden of bloempotten gebruikt.

Tot slot.
Aërobe compostering heeft basisbehoeften en is een levend proces. Hoe u uw Aerobin bedient, bepaalt de efficiëntie en de effectiviteit van de composteringsinspanning in uw Aerobin (en wat dat betreft vrijwel elke compostbak/apparaat). Composteren is al miljoenen jaren oud. Aerobin is eenvoudig een apparaat dat een omgeving biedt die aerobic composteren ondersteunt. Het enige dat u hoeft te doen, is ervoor zorgen dat u de eenvoudige recepten volgt en zorgt voor de noodzakelijke balans van ingrediënten die essentieel zijn voor succesvolle aerobe compostering.

Veel geluk & goede compostering

composteren en aerobin-7